Ofte stilte spørsmål
Her finner du svar på de vanligste spørsmålene ansatte i NAV og Fylkeskommunen lurer på.
Her finner du svar på de vanligste spørsmålene ansatte i NAV og Fylkeskommunen lurer på.
Deltaker må først signere samtykkeerklæring som gir tillatelse til at NAV og fylkeskommunen kan dele nødvendige kontaktopplysninger om deltaker. Fylkeskommunen ved seksjon fagopplæring vil deretter utarbeide en foreløpig opplæringsplan basert på informasjon som allerede ligger inne i deres system. Denne planen viser ulike veier til fag-/svennebrev og sendes til deltaker, samt at en kopi sendestil NAV hvor den blir skannet i arkivsystemet GOSYS.
Etter eventuell søknad om opplæring (skoledelen) vil fylkeskommunen utstede endelig opplæringsplan. Dette gjøres med bakgrunn i de dokumenter (praksis, skolegang, kurs o.l.) som søkeren har lastet opp i sin søknad og den blir kun endt til deltaker. Her må NAV-veileder etterspørre om deltaker kan dele denne med NAV.
Deltakere i opplæring har anledning til å søke lån og stipend i Lånekassen. Framgangsmåte vil de få mer informasjon om når de får melding om inntak til skole eller en godkjent lærekontrakt/opplæringskontrakt.
Aktuelle stønader:
*Basislån
*Flyktningstipend
*Barnestipend
*Tilleggsstipend ved nedsatt funksjonsevne
*Tilleggslån til søkere over 30 år
*Tilleggslån til søkere over 18 år med barn under 16 år
NB! Deltakere i deltidsutdanning vil få reduksjon i lån og stipend.
Det er Lånekassen som skal veilede deltakere på aktuelle ordninger. Les mer på www.lanekassen.no
NAV kan tilby ulike økonomiske tilskudd til en arbeidsgiver; mentortilskudd, inkluderingstilskudd og midlertidig lønnstilskudd. Dette kan du finne mer informasjon om på www.nav.no/arbeidsgiver
Fylkeskommunen gir tilskudd til bedrifter som tar inn lærlinger, praksisbrevkandidater og lærekandidater, og til bedrifter som har kandidater for fagbrev på jobb. Disse satsene er nasjonalt bestemt og likedan i hele landet. Tilskuddet skal gå til opplæring i bedriften. Her finner du mer informasjon om tilskudd til bedrifter som tar inn lærlinger
Dersom det ikke er nok søkere til et Vg2-løp, vil det sannsynligvis ikke bli satt opp en egen voksenklasse. I slike tilfeller kan det vurderes om den voksne kan delta i en klasse med ungdom, eller man kan undersøke om bedriften har mulighet til å bli med på et bedriftsbasert opplæringsløp. Dette kan være læretid i tre år, fagbrev på jobb og liknende. Se www.utdanning.no eller Trøndelag fylkeskommunes nettsider for mer informasjon om aktuelle veier til fagbrev.
Det viktigste innsalgspunktet er at bedriften får tilgang på arbeidskraft, og en motivert arbeidstaker som ønsker kvalifisering. Etter individuell vurdering har NAV anledning til å tilby livsopphold for deltaker gjennom løpet, lønnstilskudd og mentormidler til arbeidsgiver, og tett oppfølging av deltaker og bedrift underveis i løpet.
Alle som blir tatt inn til voksenopplæring etter §4A-3 i opplæringsloven får tilgang på digitale læringsplattformer/-midler og utlånsordning av bøker på lik linje med elever i ordinær videregående opplæring. Noen velger likevel å kjøpe bøker selv for å ha til både læretid og eventuelt i jobb senere; dette må betales av deltaker selv.
Deltakere som går eksamensforberedende kurs eller er i et lærlingeløp hvor teori skal gis av arbeidsgiver, vil ikke ha tilgang på disse digitale læringsplattformene eller utlånsordninger.
NAV kan yte økonomisk tilskudd til kjøp av PC via inkluderingstilskudd til arbeidsgiver. Dette må gjøres i arbeidstreningsperioden, da man ikke kan kombinere inkluderingstilskudd med opplæringstiltak. Deltaker kan også kjøpe PC gjennom fylkeskommunen, men må da selv betale en egenandel. Deltakeren vil få beskjed om hvordan dette gjøres når vedtak om inntak mottas.
Fylkeskommunen planlegger tilbud i voksenopplæringen på lik linje med og samtidig med at ungdomsopplæringen planlegges. Fylkeskommunen vil så langt det lar seg gjøre opprette egne grupper for deltakerne også i samhandlingen, men det er viktig at næringsliv og skoler melder inn opplæringsbehovet i de høringsrundene som gjennomføres i forkant av at tilbud planlegges høsten før neste skoleår. Hvert år i desember blir tilbudsstrukturen i skoledelen bestemt av fylkestinget. Det vil ikke alltid være mulig å rigge egne grupper for voksne. I disse tilfellene kan deltakerne gå inn i "ordinære" klasser eller det kan være aktuelt å vurdere alternative opplæringsløp. For eksempel kan man tegne lærekontrakt eller kontakt om fagbrev på jobb for så å gjennomføre resterende teoriopplæring i løpet av læretiden. Se www.utdanning.no eller Trøndelag fylkeskommunes nettside for mer informasjon om aktuelle veier til fagbrev.
Deltakere som har full opplæring i bedrift (lærekontrakt fra dag én) bør i utgangspunktet ha fellesfagene fra før. Dersom deltaker ikke har fellesfagene, må bedriften (ofte gjennom opplæringskontoret) sørge for at deltaker gjennomfører disse i løpet av opplæringsperioden. Dette kan gjøres ved for eksempel å kjøpe inn undervisning. Fylkeskommunen plikter ikke å tilby gratis opplæring i fellesfag for lærlinger, og bedriften mottar opplæringstilskudd (basistilskudd) fra fylkeskommunen for å ha deltakere i opplæring.
Dersom deltaker har behov for tilrettelegging i bedrift/på skole grunnet dokumenterte fysiske eller psykiske helseutfordringer, kan NAV-veileder koble på NAV Hjelpemiddelsentral. Man kan også bistå arbeidsgiver med støtte i form av mentormidler, slik at deltaker kan få ekstra oppfølging på arbeidsplassen.
Når man er tatt inn til voksenopplæring etter §4a-3 (voksenopplæring), har man ikke rett til skoleskyss gjennom fylkeskommunen.
De som har søkt om opplæring i skoledelen av fagopplæringen sin vil få svar på sin søknad samme sted som de logget inn for å søke. De får en SMS på oppgitt mobilnummer etter hvert som søknaden behandles. Dette både om vurdering av opplæringsretten, eventuell realkompetansevurdering, hvilken opplæring som mangler for å nå ønsket kompetanse (opplæringsplan), og formelt inntak eller avslag til opplæring. Inntakene vil i hovedsak skje sen vår/tidlig sommer hvert år.
Dette håndteres av sentralt inntak til voksenopplæring i fylkeskommunens sentraladministrasjon.
Søknadsfristen er 1. februar. Det er åpent for å søke senere, men de som søker innen 1. februar vil bli prioritert i inntaket som skjer påfølgende høst. Søkere etter denne dato vil få tilbud om plass hvis det er kapasitet til det innenfor det tilbudet.