Kartlegge bedrifter
Gjennom hele året vil medarbeidere i ulike roller, både i NAV og fylkeskommunen, være i kontakt med bedrifter og offentlige enheter i ulike bransjer for å avklare behov for fremtidig arbeidskraft. Disse bedriftene kan være samarbeidspartnere når det gjelder arbeidstrening og læreplass samt være døråpner for fast jobb etter endt kvalifisering.
Det er viktig å avdekke om bedriften er godkjent lærebedrift. Bedrifter som ikke er godkjent lærebedrift må informeres om hvordan de kan bli det. Bedriftene har en viktig rolle ved å sørge for god praktisk opplæring samt sikre at kandidaten blir godt inkludert i arbeidsmiljøet.
NAV kan kartlegge bedriftenes behov ved direkte kontakt eller ved å benytte en FORMS-undersøkelse. Bedrifter som melder behov bør inviteres til en lokal møteplass i markedsområdet (les mer om dette under "Matche kandidat og bedrift"). Det er viktig å informere bedriftene om hvilke virkemidler NAV kan støtte dem med, hvilken oppfølging de vil få og hva som forventes av dem i opplæringsløpet.
Kartlagte behov i arbeidsmarkedet vil påvirke hvilke fagretninger som prioriteres, sett opp mot tilbud i videregående skole og tilgjengelige læreplasser.
Aktuelle spørsmål å stille arbeidsgiver:
· Har du et reelt behov for faglært arbeidskraft og har du mål om å ansette etter endt kvalifiseringsløp?
· Har du tid og kapasitet til å gi opplæring og tilrettelegge hvis kandidaten har behov for det?
· Kan du sette av tid til å delta på møteplass/treffe kandidater?
· Er dere en godkjent lærebedrift? (hvis ikke – gi informasjon om hvordan man blir det)
· Kan du sette av tid til å intervjue og velge ut kandidater?
Velg geografisk område du jobber i
Hvem gjør hva?
Karriereveileder
Bidra med innspill/kunnskap om lokalt og regionalt næringsliv. Dele kunnskapsgrunnlag fra seksjon regional kompetanse.
Rådgiver fagopplæring
Delta på møter med bedrifter og opplæringskontor for å informere om ulike veier til fag-/og svennebrev. Disse møtene er initiert av NAV.
Inntak til videregående opplæring for voksne
Rådgiver videregående opplæring for voksne
Informere om planlagte opplæringstilbud for kommende skoleår. Bidra med kunnskapsgrunnlag om kartlagte fag det bør rekruttering til.
Videregående skole
Delta i lokal arbeidsgruppe. Bidra med innspill/kunnskap om lokalt næringsliv (dele erfaringer fra YFF)
Formidlingskoordinator
Markedsrådgiver
Markedsrådgiver skal til enhver tid ha oversikt over arbeidsmarkedet i sitt område. I samhandlingen med fylkeskommunen skal markedsrådgiver kartlegge bedrifters behov for arbeidskraft, og da spesielt bedriftenes mulighet til å ta inn kandidater i et opplæringsløp mot fagbrev. Markedsrådgiver skal informere bedriftene om hvilke virkemidler og tilskudd det kan være aktuelt å søke på.
Markedsrådgiver har også ansvar for å undersøke om bedriftenes behov kan dekkes av ungdommer og voksne med opplæringsrett før det inngås et samarbeid om å finne kandidater i samhandlingen.
NAV-veileder
Jobbspesialist
Jobbspesialister har tett samarbeid med ulike bedrifter ved at de følger opp arbeidssøkere i arbeidstrening, jobb eller liknende. I samhandlingen har jobbspesialister ansvar for å informere bedrifter de samarbeider med om mulighetene for kvalifisering.
IA-rådgiver
IA-rådgiver sitter på førstehåndskunnskap om bedrifters behov for arbeidskraft, og kan informere markedsrådgiverne i NAV-kontor om disse behovene.