Opplæring i bedrift
Det finnes flere ulike veier for å nå mål om fagbrev. I noen tilfeller kan all opplæring skje i bedriften. Dette kan være et ønske fra bedriften, hensiktsmessig for deltaker eller nødvendig i de tilfeller det ikke er mulig å tilby opplæring i skole.
Noen deltakere har med seg arbeidserfaring og tidligere skolegang, som gjør at de kan få resterende opplæring i bedrift gjennom en lærekontrakt. Dette vil også gjelde hvis det ikke tilbys et skoleløp, eller at deltakeren ikke får tilbud om skoleplass på ønsket utdanningsprogram. Det vil si at det kan være aktuelt å tegne lærekontrakt etter gjennomført vg1 og da vil det bli krav om at resterende teori tas i løpet av læretiden.
Når en lærekontrakt etableres er det med bakgrunn i at bedriften tilbyr deltakeren en læreplass og signerer en midlertidig ansettelsesavtale som gjelder for tiden deltakeren er lærling.
Mange godkjente lærebedrifter er tilknyttet et opplæringskontor. Arbeidsgiver og opplæringskontoret har ansvaret for å formalisere lærekontrakten sammen med deltakeren og fagopplæring hos fylkeskommunen. Når lærekontrakten er signert, er det bedrift og opplæringskontor som sammen har ansvaret for oppfølging av deltakeren som lærling. Oppfølgingen handler om det faglige og annen utvikling i henhold til læreplanen for faget.
NAV har ansvaret for oppføling av deltaker basert på individuelle vurderinger. Denne oppfølgingen skal sikre gjennomføring av opplæringsløp, overgang til faglært jobb og jobbfastholdelse.
Tiltak i NAV
Tiltak som kan være aktuelle i denne fasen; mentor, funksjonsassistent, inkluderingstilskudd, oppfølging. Læreløpet kan unntaksvis registreres som et tiltak hvis deltaker har stort behov for tett oppfølging og veiledning fra NAV (enkeltplass fag- og yrkesopplæring).
Veiledere i NAV finner mer informasjon om arbeidsrettede tiltak i Modia (Arbeidsmarkedstiltak) eller som forhåndsvisning i appen Arbeidsmarkedstiltak (eksternt skrivebord).
Velg geografisk område du jobber i
Hvem gjør hva?
Karriereveileder
Rådgiver fagopplæring
I forkant av signering av lærekontrakt kan rådgiver ved fagopplæring bistå opplæringskontor og bedrifter med veiledning på godkjenning av skolegang og praksis. Dette for å sikre at deltakeren får godkjent all sin skolebakgrunn og praksis slik at læretidens lengde blir riktig.
Inntak til videregående opplæring for voksne
Rådgiver for voksenopplæring i skole
Videregående skole
Formidlingskoordinator
Markedsrådgiver
Markedsrådgiver skal være tilgjengelig for bedrift og NAV-veileder ved behov, og opprettholde relasjonen til bedriften gjennom hele løpet.
NAV-veileder
Det er NAV-veileder som er ansvarlig for å avklare når deltaker er klar for å skrive lærekontrakt, gjerne i samarbeid med fagopplæringen i fylkeskommunen. Markedsrådgiver skal informeres om at lærekontrakt er skrevet.
Mange deltakere vil ha behov for oppfølging fra NAV-veileder også etter at lærekontrakt er signert. Tett samarbeid med opplæringskontor og bedrift er nødvendig i denne perioden da det er ulike oppfølgingsbehov for hver enkelt deltaker. Arbeidsgiver, opplæringskontor, lærling og NAV-veileder bestemmer i fellesskap når oppfølgingen fra NAV skal avsluttes.
Jobbspesialist
Jobbspesialisten skal følge opp deltaker i bedrift tett, og minimum hver 4. uke. Videre skal jobbspesialisten avklare om det er behov for tilrettelegging i forbindelse med opplæring i bedrift, og sørge for at tilrettelegging skjer. Jobbspesialisten skal holde tett kontakt med bedrift i tiden hvor deltaker er i bedriften.
IA-rådgiver
Her mangler tekst - rediger Arbeidsoppgave "IA Rådgiver - Opplæring i bedrift"