Relevante dokumenter
Matche kandidat og bedrift
Matching handler om å opprette kontakt mellom kandidater og bedrift. Matching er en utforskningsfase hvor kandidatene og bedriftene introduseres for hverandre og ser på mulighetene for et videre samarbeid. De kan introduseres for hverandre i regi av møteplass eller ved at markedskontakt/NAV-veiledere inviterer til et møte.
Matching gjøres fortløpende gjennom året og kandidatene kan starte opp i praksis for å utforske om dette er riktig yrkesvalg og/eller bedrift. I enkelte tilfeller vil kartleggingen vise at kandidater kan være klar for å starte direkte i et læreløp hos en bedrift.
Møteplassen:
Møteplassen er en arena hvor arbeidsgiver og kandidat møtes og kan matches, med mål om å skape jobbhåp.
Det er regional arbeidsgruppe i hvert markedsområde som har hovedansvar for planlegging og gjennomføring av lokale møteplasser. Møteplassen arrangeres minimum én gang i året og både NAV, fylkeskommunen, bedrifter og opplæringskontor bidrar med relevant informasjon til inviterte.
Det kan være mange måter å arrangere møteplassen på. Bedriftene skal få mulighet til å presentere seg og kandidater skal få mulighet til å prate med dem. Man kan legge til rette for at intervju mellom bedrift og kandidat kan foregå på møteplassen, men dette kan også avtales i etterkant. På møteplassen er både kandidater fra NAV og fylkeskommunen invitert til å delta.
På møteplassen skal kandidater få kort og konkret informasjon om hva det vil si å være i et kvalifiseringsløp, mulige veier til fagbrev, karriereveiledning, hvilken oppfølging som vil bli gitt og orientering om økonomiske ytelser.
Det er rom for lokale tilpasninger, men noen prinsipper må følges:
· Lokalt arbeidskraftbehov er styrende
· Invitasjon sendes ut bredt
· Fysisk møte mellom kandidater og bedrift
· NAV og fylkeskommunen står sammen om arrangementet
Etter møteplass har markedsrådgivere ansvar for å matche kandidater med bedrifter. Det er viktig at alle kandidater som ønsker det får mulighet til å komme på minst ett intervju hos en bedrift. Dersom en kandidat står igjen uten bedrift, har NAV hovedansvaret for å finne en ny mulighet.
NAV skal sammen med bedrift sikre en god oppstart og avklare behov for tilrettelegging og oppfølging i løpet.
Velg geografisk område du jobber i
Hvem gjør hva?
Karriereveileder
Holde seg oppdatert på arbeidet med møteplassene i de ulike regionene. Delta på møteplasser i de ulike regionene
Rådgiver fagopplæring
Delta i planleggingsarbeidet og gjennomføring av møteplasser.
Inntak til videregående opplæring for voksne
Bidra inn i planleggingen og arrangeringen av møteplasser. Delta på møteplasser.
Rådgiver videregående opplæring for voksne
Delta i planlegging og gjennomføring av møteplasser i de ulike regionene.
Videregående skole
Bidra inn i planlegging og gjennomføring av møteplasser i sin region/markedsområde. Skolene kan gjerne brukes som fysisk arena for møteplassene.
Formidlingskoordinator
Gjennomføring av faget yrkesfaglig fordypning (YFF) er ofte en inngang til å finne riktig bedrift og få tilbud om lærekontrakt for den enkelte deltaker.
Formidlingskoordinator kan være et naturlig kontaktpunkt for markedsrådgiver i arbeidet med å matche formidlingsklare deltakere med bedrifter som har behov for fremtidig faglært arbeidskraft.
Markedsrådgiver
Markedsrådgiver vil gjennom hele året jobbe med å matche kandidater som ønsker kvalifisering med bedrifter som har behov for faglært arbeidskraft. De skal forberede bedriftene på å møte kandidater med ulik bakgrunn, og hvordan de kan inkludere og tilrettelegge for disse kandidatene i sin bedrift. Markedsrådgiver skal også informere bedriftene om hvilke virkemidler og tilskudd det kan være aktuelt å søke på.
Når en kandidat er aktuell for et kvalifiseringsløp gjennom Trøndelagsmodellen skal det signeres et samtykke som innebærer at NAV og arbeidsgiver kan utveksle nødvendig informasjon. Se mer informasjon under 'Viktige skjema - Samtykkeerklæring arbeidsgiver og nav"
Markedsrådgiver har ansvar for å planlegge og gjennomføre møteplasser sammen med fylkeskommunen.
NAV-veileder
NAV-veileder kan matche kandidater med bedrift hele året, for eksempel gjennom samarbeid med markedsrådgiver. De har også ansvar for å forberede og støtte sine kandidater før møte med en arbeidsgiver. Dette kan gjøres i form av samtaler, intervjutrening, hjelp til CV etc. både før og etter en møteplass. NAV-veileder skal holde tett kontakt med sine kandidater i etterkant av møteplass, og gjerne bistå dem før intervju med bedrift. Dersom kandidaten ikke matches med bedrift på selve møteplassen, skal NAV-veileder bistå med å finne andre alternative arbeidsgivere.
Jobbspesialist
Jobbspesialisten skal matche kandidater med bedrift hele året, men har også ansvar for å forberede og støtte sine kandidater før møteplass. Dette kan være i form av intervjutrening, hjelp til CV, forventningsavklaringer og informasjon om hvilke muligheter som kan finnes etter møteplass. Jobbspesialisten skal holde tett kontakt med sine kandidater i etterkant av møteplass, og bistå dem før intervju med bedrift. Dersom kandidaten ikke matches med bedrift på selve møteplassen, skal jobbspesialisten bistå kandidaten med å planlegge veien videre.
IA-rådgiver
Her mangler tekst - rediger Arbeidsoppgave "IA Rådgiver - Matche deltaker og arbeidsgiver"